دیجیتال مارکتینگ چیست؟
دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی دیجیتال در واقع زیرمجموعهی مدیریت بازاریابی و مدیریت تبلیغات است که امروزه به علت توسعهی روزافزون فناوری و محبوبیت فضای مجازی و شبکههای اجتماعی بسیار مورد توجه قرار گرفته است.
شاید در پاسخ به این سوال که “دیجیتال مارکتینگ چیست؟” پاسخی در ذهن نداشته باشید اما شما روزانه ساعاتی را با ابزار دیجیتال مارکتینگ سپری میکنید! بله، گوشیها و تلفنهای هوشمند، لپتاپ و کامپیوترها همگی ابزار دیجیتال مارکتینگ هستند و به دلیل میزان قابل توجه استفاده از این سرویسها ، امروزه بازاریابی دیجیتال تا این حد رونق پیدا کردهاست و آگاهی و تسلط بر آن تبدیل به دانش و تخصص شده است.
سالها پیش (سال ۱۹۸۰) گروهی با نام SoftAd
شیوهی متفاوتی را برای تبلیغات محصولات خود انتخاب نمودند
و به جای استفاده از تبلیغات سنتی و بروشور و …،
از طریق فلاپی دیسک به بازاریابی محصولات خود
(که نوعی اتوموبیل بود) اقدام کردند. مشتریان میتوانستند
پیش از خرید با مزایای خودرو آشنا شده
و به صورت مجازی با آن چرخی بزنند !
چه تفاوتی میان بازاریابی و تبلیغات وجود دارد؟ برای پاسخ به این سوال ابتدا باید پرسید: چه زمانی به تبلیغات دست میزنیم؟ هنگامی که محصولی در اختیار داریم! اولین مولفهی تبلیغات، در دست داشتن محصول یا ارائهی یک خدمت مشخص است. اما بازاریابی چنانچه از نامش نیز پیداست، یافتن بازار و مشتری مربوط به محصول یا خدمتی خاص و بررسی نیازهای بازار و شناخت آن را در بر میگیرد.
همین چند سال پیش وقتی به دنبال محصولی خاص بودیم به یک فروشگاه مشخص یا نهایتا یک خیابان یا بازار مراجعه میکردیم؛ نهایت تنوع کالا محدود به یک بازهی مکانی مشخص بود. اما امروز چطور؟ همین حالا اگر بخواهید یک لباس زمستانی بلند با جنس مشخص تهیه کنید چه اقداماتی انجام میدهید؟ هرجایی که هستید با دسترسی به یک گوشی هوشمند و شبکهی جهانی وب میتوانید محصول مورد نظرتان را با چند کلیک پیدا کنید ، با سایر محصولات مقایسه نمایید و در نهایت خریدی منطقیتر در زمانی کوتاهتر داشته باشید. تغییر عادات خرید از دیگر نشانههای گسترش کسب و کار مجازی و اینترنتی است و اهمیت فضای مجازی بر فروش محصولات یا ارائهی خدمات را به خوبی نشان میدهد.
دیجیتال مارکتینگ تنها منحصر به وبسایت شما نیست اما میتوان به جرات گفت که وبسایت شما مهمترین و تعیینکنندهترین بخش کسب و کار مجازی شماست! در واقع وبسایت به نوعی شناسنامهی مارکت است و اعتبار آن ضامن اعتبار شما. ظاهر سایت را میتوان از دو جهت بررسی و ارزیابی کرد، در ابتدا چیزی که دیده میشود و صد البته بسیار حائز اهمیت است. سادگی و در عین حال زیبایی صفحات وبسایت میتواند مخاطبان شما را جذب کند و زمان بیشتری آنها را متوجه خود سازد. به ظاهر وبسایت UI (User Interface= رابط کاربری) گفته میشود. فارغ از زیبایی و سادگی صفحهی شما ، اینکه مخاطب برای دسترسی به آنچه میخواهد و بررسی و شناسایی قسمتهای مختلف وبسایت و نتیجهگیری ، به چه میزان تلاش و انرژی و زمان نیاز دارد بسیار مهم است . در واقع مخاطب شما هرگز احساسی را که بعد از اولین بار مراجعه به وبسایتتان تجربه کرد از خاطر نخواهد برد ، آیا تجربهای شبیه به غرق شدن میان انبوهی از اطلاعات بی سر و ته را داشت یا ورود به اتاقی منظم که با اولین نگاه میشد به آنچه قصد دارد دست پیدا کند. (User Experience= تجربهی کاربری)
البته UX و UI در صورتی معنا پیدا میکنند که شما بتوانید مخاطبانتان را به سایت خود بکشانید. هرقدر هم یک سایت زیبا و دارای کاربری مناسب باشد تا زمانی که مخاطب نداشته باشد مانند آلبومیست که در انبار خاک میخورد. اینجاست که مفهوم سئو مطرح میشود. سئو در واقع میزان دیده شدن و کاربردی و مورد توجه بودن سایت است (Search Engine Optimization) . محتوای مناسب و سئو شده تاثیر قابل توجهی بر رتبه در سایتهای جستجو از جمله گوگل دارد و به تبع آن، رتبه در صفحهی سرچ گوگل (SERP = Search Engine Results Pages = صفحات نتایج موتورهای جستجو)
شبکههای اجتماعی دومین پایگاه مهم دیجیتال مارکتینگ در حال حاضر محسوب میشوند. تلگرام، اینستاگرام و واتسپ؛ چند نفر را میشناسید که عضو هیچکدام از این سه اپلیکیشن نباشند؟ پاسخ شما به این سوال تاییدی بر اهمیت بالای این شبکههاست. آمار بالای اعضای این پایگاهها ، پای تبلیغات و بازاریابی را به آنها باز کرده است. از مزیتهای دیگر آنها میشود به امکان سنجش مخاطبین اشاره کرد.
نوع دیگر تبلیغات و بازاریابی اینترنتی، سپردن تبلیغات به سایت گوگل است. گوگل با دریافت مبلغی، تبلیغات شما را در سایتهای دوست خود (یوتیوب، …) نمایش میدهد و یا میتوانید در صفحهی اول جستجوی گوگل قرار بگیرید. مورد دوم به صورت PPC است (= Pay Per Click = پرداخت به ازای هر کلیک) و به این شکل انجام میشود که به ازای هر بار کلیک بر روی سایت شما، گوگل مبلغی از حساب شارژشدهی شما برداشت میکند و این روند تا اتمام موجودی شما ادامه دارد. از مزیتهای این روش میتوان به قابلیت محدود کردن بینندگان به جامعهی هدف شما اشاره کرد. به بیان سادهتر، شما میتوانید محدودهی سنی، جنسیت، زمان مشاهده ، کشور محل زندگی و … مخاطبینی که تبلیغات برای آنها نمایش داده میشود را تعیین کنید.
ایمیلمارکتینگ نوع دیگری از تبلیغات به روش دیجیتال است. ایمیل مخاطبانتان را میتوانید از روشهای مختلفی از جمله قسمت خبرنامهی سایت ، یا از طریق عضویت در سایت و … به دست آورید اما باید توجه داشته باشید که ایمیل شما محتوای مناسب و جذابی داشته باشد و تعداد آن هم از حوصلهی مخاطب فراتر نرود. با توجه به این موضوع که مخاطبان شما بعضا ایمیلشان را در اختیار شما قرار میدهند وظیفهی ایمیل مارکتینگ نگهداری و پرورش همین مخاطبان است و نه یافتن مخاطب جدید.
گاهی تبلیغات شما در قالب یک مقالهی علمی یا نوشتار آموزشی و به صورت غیرمستقیم و نامحسوس انجام میگیرد . این مقاله که به شکل گزارش آماده میشود در سایتهای پربازدید با پرداخت هزینه برای مطالعه قرار داده میشود و از طریق برندسازی و همچنین بکلینک به وبسایت شما ، به افزایش فروش یا رونق کسب و کارتان کمک میکند. به این روش ، رپورتاژ آگهی گفته میشود.
و در آخر باید به روش تبلیغات پیامکی یا پیامک تبلیغاتی اشاره کنیم . با وجود حجم بالای پیامکهای تبلیغاتی و کاهش توجه مخاطب به آنها، هنوز هم یک sms تبلیغاتی جذاب شانس خوانده شدن بالایی را به خود اختصاص میدهد. این هنر شماست که چگونه پیامک تبلیغی خودتان را به آن میزان از جذابیت برسانید.
در نهایت باید توجه داشت دیجیتال مارکتینگ کاری بسیار سخت یا نشدنی نیست اما نیازمند مطالعه، تمرین و تلاش و کسب تجربه است. بنابراین فرایندی زمانبر و نیازمند حوصله به شمار میرود.